vraag

Tikken bij dolby

 • 22 mei 2019
 • 26 reacties
 • 1051 keer bekeken

Reputatie 1
Badge +1
Sinds een week (daarvoor ging het geluid via de AVR) hoor ik tikken uit de speaker van mijn LG TV komen. Ik ben dus aan het bekijken of dit aan de stream ligt of aan mijn TV.

Tijdens het kijken van een film, X-Men bijvoorbeeld gisteren op Veronica via HD glas, hoorde ik tikken. Deze tik is bij het terugkijken op exact hetzelfde moment en ik hoor geen verschil tussen HD of HD glas. De tik is soms paar keer achter elkaar en dan weer een paar minuten niet, er zit geen regelmaat in, maar is wel bij terugkijken op hetzelfde moment.
Het lijkt erop dat er geen verband is tussen het geluidsvolume op dat moment, waardoor vervorming kan op treden. Als ik de TV harder of zachter zet wordt de tik ook harder en/of zachter, maar verdwijnt niet (ja als ik het geluid mute).


Wat ik nu constateer is dat het alleen op Veronica is. Als ik de audio in de STB van Dolby op stereo zet lijkt het niet voor te komen. En het is niet met alle films en ook met sommige series op Veronica. Mogelijk dat het dus alleen tikt als de uitzending in Dolby wordt uitgezonden. De tik komt alleen uit de linker kant van de tv speaker(s).

Ik wil de graag de oorzaak weten en heb het bij LG neergelegd als vraag. Dit wilde ik ook bij Telfort voorleggen of we kunnen achterhalen of het echt alleen aan Veronica ligt en/of Dolby uitzendingen. De Telfort helpdesk/support-medewerker van ‘TV’ gaf aan dat er geen support op de audio is vanuit de STB.
En zei: ‘Als het met stereo niet tikt, moet u hem maar op stereo zetten dan is het toch opgelost.’

Ik moest mijn vraag maar hier posten.

Reeds gedaan
• STB fabrieksreset en FW opnieuw geïnstalleerd
• Andere HDMI-kabel
• Andere HDMI-port op tv

26 reacties

Reputatie 8
Sinds een week (daarvoor ging het geluid via de AVR) hoor ik tikken uit de speaker van mijn LG TV komen. Ik ben dus aan het bekijken of dit aan de stream ligt of aan mijn TV.
En je LG TV, heeft die dan een dolby surround speaker systeem dat je daarvan profijt hebt?
Omdat je ook schrijft dat je daarvoor het geluid via de AVR liet lopen.
En via die AVR, had je toen ook last van "tikken" in het geluid?
Reputatie 8
Badge +12
Hoi @Dennis04, wat irritant die tikken. Dat kan ik mij goed voorstellen. Nu heb je dit sinds het geluid via de LG gaat en alleen via Dolby. En alleen op Veronica? Bij elk programma? Of alleen X-men? Want dan lijkt het er op dat het in de doorgifte zit van de zender, maar dan zou het ook via de AVR moeten zijn lijkt mij. Heb je de film nog bekeken met het geluid via de AVR? Heb je dan de tikken ook op hetzelfde moment?
Reputatie 1
Badge +1
@Babylonia en @Bart - Telfort bedankt voor jullie reacties.

De LG (E8) tv heeft Dolby speakers ingebouwd en je hoort zeker verschil.
*Tot nu toe merk ik het alleen bij Veronica, bij meerdere films ook bij een serie voorafgaande van een film op Veronica.

Voorheen ging het geluid via de AVR en is mij het niet opgevallen. Dus kan wel zeggen dat het toen niet was. Ik kan helaas even niet terug naar de AVR opstelling.

In de reclameblokken tussen de films doet het zich niet voor. Deze doorgifte zal wellicht in stereo zijn.

Ik hoop dat iemand dit kan testen die ook Dolby van de STB gebruikt, zodat we uitsluiten dat het aan de doorgifte en/of aan de STB ligt. Zodat er geen reparateur voor niets komt.
Kunnen we ergens achterhalen welke doorgifte Dolby zijn?


* afgelopen week was er op RTL4 bij editie-nl een onderwerp met een dame bij een kerk. (Kan dag nog even opzoeken) Toen viel het tikken voor het eerst op. Dit tikken klinkt hetzelfde, maar was ook hoorbaar via mijn tweede STB die op stereo ingesteld staat en bij een andere Telfort klant (die heeft ook alleen stereo). Als je die terugkijkt zal je dat ook horen. Dit geluid is hetzelfde, maar zit hem denk echt in de doorgifte van de zender.

(Helaas kan ik geen video bestanden uploaden)
Reputatie 8
Als je bij terugkijken de juiste programmagegevens wilt opgeven, en de tijdstippen dat de tikken hoorbaar zijn, wil ik wel kijken of ze bij mij ook op die momenten tevoorschijn komen.
Heb hier een audio 5.1 surround opstelling via een AVR (en de instellingen op Dolby staan).
Reputatie 8
Badge +12
Ik wil het hier ook wel graag even beluisteren. Al heb ik verder geen dolby set, maar ik kan de audio op de ontvanger wel even aanpassen. Ik lees dat Babylonia het ook wil testen. Heel fijn. We horen graag de tijdstippen enz.
Even ter bevestiging, ik had hier gisteren precies dezelfde ervaring bij het terugkijken van de opname van Atomic Blonde, ook uitgezonden op Veronica (Woensdag 22 mei 2019, 20:30 - 22:50). Geluid van de Sony Bravia Televisie via de Sony Soundbar geeft af en toe een tik. Voor het eerst dat ik het hoor.
Reputatie 8
Maar heb je wel ongeveer de tijden met het afspelen wanneer die tikken voorbij komen?
Om nu die hele film terug te moeten kijken, kost wel ruim twee uur en 20 minuten tijd.
Ik kan op de achtergrond (zonder film te kijken), die film wel afspelen.
Maar evengoed hoor ik dat niet als ik geconcentreerd met andere dingen bezig ben.
Zal dan meer toeval zijn "als" ik het al opmerk.
Ook bij kpn speelt dit probleem waarmee dit ofwel in het tv platform zit ofwel bij veronica zelf.
Reputatie 1
Badge +1
Excus voor de late reactie.
- Veronica (669) op dinsdag 21 mei 2019 omstreeks 20:30 uur, X-Men: Apocalypse.
Terugkijken, diret als de film start (na Mei maand film maand tune) tijdens de tekst: "Mutanten, gebroren met buitengewone talenten..."

-RTL4 (664) op maandag 20 mei 2019, omstreeks 18:12 uur, Editie NL. Terugkijken, dan het eerste onderwerp waar de dame voor de kerk staat. Tikken begint bij het uitspreken van de tekst: ".... historisch decor..."
Voorals RTL4 is opmerlijk, omdat ik dat hoor op mijn andere STB (staat op stereo) en bij een andere Telfortklant dit ook stereo luistert .
Reputatie 1
Badge +1
Ook bij kpn speelt dit probleem waarmee dit ofwel in het tv platform zit ofwel bij veronica zelf.

Thx, had ik nog niet gelezen. Het antwoord van de Telfort helpdesk was, dus ook voor de KPN-klanten, ‘Als het met stereo niet tikt, moet u hem maar op stereo zetten dan is het toch opgelost.’ En ‘wij leveren geen support op dolby en/of audio’

Dat kan toch niet waar zijn?
Reputatie 8
Badge +12
Bedankt allen voor het delen. Ik begrijp dus dat het via stereo goed gaat, dat is fijn, een leuke tijdelijke oplossing. Ik kan echter goed begrijpen dat jullie films graag met Dolby Surround willen kijken. Ik heb daarom even navraag gedaan bij de ITV specialisten. Zij gaan zich hier verder over buigen. Mocht ik hier meer duidelijkheid over krijgen, dan zal ik dat met jullie delen. Bedankt voor het mededelen.
Reputatie 8
Inmiddels heb ik de voorbeelden van @Dennis04 terug gekeken / geluisterd.
In mijn situatie de TV-ontvanger verbonden met een Denon AVR, met een 5.1 Surround set.
(en met een HDMI-out poort weer doorgelust naar een TV voor doorgifte van beeld).

- Veronica (669) op dinsdag 21 mei 2019 omstreeks 20:30 uur, X-Men: Apocalypse.
Terugkijken, diret als de film start (na Mei maand film maand tune) tijdens de tekst: "Mutanten, gebroren met buitengewone talenten..."

Valt alleen op bij de instelling "Dolby", niet met de TV-ontvanger ingesteld op "Stereo".
Die tik (te vergeleken met een tik / kras in een ouderwetse vinyl grammofoonplaat) valt precies samen bij de overgang van het meimaand filmpje naar de hoofdfilm.

Dat lijkt me gewoon een slecht samengestelde overgang als harde "knip" van die twee films.
Enerzijds dat Veronica Mei maand filmpje, die dan direct overgaat naar de hoofdfilm, waarbij die hoofdfilm een heel stuk van wat er aan voorafgaat als introductie van een film, wat je bijv. wel ziet in een bioscoop, "Universal"- Dreamworks, etc. volledig is weggeknipt.

Men heeft die twee delen gewoon "hard" aan elkaar geplakt.
Mogelijk dat het Mei maand filmpje een ander geluidsformaat gebruikt dan die hoofdfilm?
Wil je dat zonder tikken aan elkaar plakken, zou het geluid van het Mei maand filmpje met een "fade-out" kunnen worden afgesloten. En de hoofdfilm met een "fade-in" weer moeten opstarten. Dat hoeft zelfs niet langer te duren dan een halve seconde. Maar dat lijkt hier niet gebeurd te zijn. Meteen een "harde knip". Gewoon technische slordigheid. Dat heeft dan kennelijk vooral effect op de door dolby gebruikte kanalen (van wat ik vermoed de hoofdfilm?)


-RTL4 (664) op maandag 20 mei 2019, omstreeks 18:12 uur, Editie NL. Terugkijken, dan het eerste onderwerp waar de dame voor de kerk staat. Tikken begint bij het uitspreken van de tekst: ".... historisch decor..."
Voorals RTL4 is opmerlijk, omdat ik dat hoor op mijn andere STB (staat op stereo) en bij een andere Telfortklant dit ook stereo luistert .

Ook ik hoor die "geluidsstorinkjes" zowel bij Dolby als bij Stereo.

Maar dat kan in deze situatie "van alles zijn" ??
Er wordt tenslotte ook geluid opgenomen van de omgeving van die filmbeelden in de binnenstad van Deventer wat je niet ziet op TV, maar er wel degelijk onderdeel van uitmaakt.
Er zit nogal wat "ruis" in van bijgeluiden.

Misschien kunnen het ook technische gebreken zijn bij het samenstellen van die reportage??
Die geluidsstoringen hebben plaats als van links uit een rode balk in beeld verschijnt met de naam van de geïnterviewde in die rode balk.

Maar er zit ook een hinderlijke "beeld" onvolkomenheid in, doordat in een van de lopende filmbeeldjes een flits in het complete beeld plaats heeft, waarbij ik vermoed dat een fotograaf (buiten beeld) ter plekke tijdens dat interview een foto maakt "met flits". Misschien is die eerdere audio-ruis wel terug te voeren naar de apparatuur van die fotograaf, bij fotograferen "zonder flits"?
Bij reportages buiten met doorgaans zo'n harige "windvanger" over een microfoon heen geschoven, en gebruik van softwarematige filtering kunnen er nog steeds wel aanwezige bijgeluiden worden vastgelegd, maar klinken "anders", dan wat we gewend zijn of herkennen.

Als het alleen bij dit soort verklaarbare onvolkomenheden blijft, valt er nog wel mee te leven?
Wil men op deze wijze alle kleine onvolkomenheden gaan uitpluizen, van wat misschien beter samengesteld had kunnen zijn, zou men makkelijk een dagtaak kunnen vullen. 🤓 😉

Mogelijk dat bij wisseling van de gebruikte audio in je thuissituatie (van AVR naar TV) je een ander audio klankbeeld hebt, waar je nu nog gewend bent aan de "oude situatie" en je in de nieuwe situatie je dit soort onvolkomenheden je nu ineens sterker opvallen?

Het lijkt me in ieder geval duidelijk dat de voorbeelden bij herhaling en exact reproduceerbaar, de fouten in de stream zelf zitten, en niet in de TV-ontvanger of de apparatuur thuis.
De combinatie van verschillende geluidsformaten kan daarbij mogelijk wel van wezenlijk belang zijn met hoe geluid wordt ervaren. Voor een eerdere analyse "harder / zachter" ook ten aanzien van "Dolby" zie een eerder onderwerp < HIER >
Reputatie 1
Badge +1


- Veronica (669) op dinsdag 21 mei 2019 omstreeks 20:30 uur, X-Men: Apocalypse.
Terugkijken, diret als de film start (na Mei maand film maand tune) tijdens de tekst: "Mutanten, gebroren met buitengewone talenten..."
Valt alleen op bij de instelling "Dolby", niet met de TV-ontvanger ingesteld op "Stereo".
Die tik (te vergeleken met een tik / kras in een ouderwetse vinyl grammofoonplaat) valt precies samen bij de overgang van het meimaand filmpje naar de hoofdfilm.

Dat lijkt me gewoon een slecht samengestelde overgang als harde "knip" van die twee films.
Enerzijds dat Veronica Mei maand filmpje, die dan direct overgaat naar de hoofdfilm, waarbij die hoofdfilm een heel stuk van wat er aan voorafgaat als introductie van een film, wat je bijv. wel ziet in een bioscoop, "Universal"- Dreamworks, etc. volledig is weggeknipt.

Men heeft die twee delen gewoon "hard" aan elkaar geplakt.

Helaas lijkt het erop dat jij niet de tikken hoorde die ik omschreef en men in het KPN forum.
Bij de overgang hoorde ik geen tik. Het is net erna dat het tikken begint en gaat de gehele film door. Zonder vast patroon, maar wel op dezelfde plekken bij het terugkijken van de film.


“Als het alleen bij dit soort verklaarbare onvolkomenheden blijft, valt er nog wel mee te leven?”

Ja dat is ook zo. Maar die tikken, die je is de RTL sample hoorde, hoor ik dus continu door de Veronica film uit mijn tv als de STB op dolby ingesteld staat.
Reputatie 8
Badge +12
Bedankt @Babylonia voor deze uitgebreide analyse. Ik heb het doorgelezen. Als je het zo bekijkt lijkt het dus gemonteerd door de zenders. Ik benieuwd of onze specialisten met dezelfde conclusie komen. Maar ik verwacht het eigenlijk wel. Ik zal deze conclusie in ieder geval nog met jullie delen.
Reputatie 1
Badge +1
Lijkt zeker niet op alleen overgang tussen twee verschillende beeldfragment.

Hier kun je luisteren wat ik hoor in de X-Men op Veronica. Maar dan de gehele film door.
https://a.uguu.se/TVdBc7yt50I1_17F3AF94-62A9-409F-A663-F22CCE19A8F9.MOV

en hier iets verder in de film: https://we.tl/t-SRPAgll2dU
Reputatie 8
Helaas lijkt het erop dat jij niet de tikken hoorde die ik omschreef en men in het KPN forum.
Bij de overgang hoorde ik geen tik. Het is net erna dat het tikken begint en gaat de gehele film door. Zonder vast patroon, maar wel op dezelfde plekken bij het terugkijken van de film.

Ik ben nog eens opnieuw aandachtig verder gaan luisteren, en diverse opties uitgeprobeerd.

Wel even een aantal opmerkingen vooraf. Ik ben niet meer de jongste, en mijn gehoor is niet meer al te best, met name in de hoge frequenties. Veel wat anderen nog wel horen, hoor ik niet meer, of met verminderd niveau / volume in het hoog. (< HIER > wat ik eerder over mijn gehoor schreef). Heb om die reden het geluidsprofiel van mijn audioset zoveel mogelijk aangepast op mijn situatie.

Om beter de detaillering van het geluid op te kunnen pakken, heb ik er nu een koptelefoon bijgenomen. Mijn Denon versterker schakelt in de weergave dan wel automatisch terug naar "stereo" weergave. Echter wel als functie van het combineren van het dolby geluid, omdat ik wel verschil hoor als ik in de TV-ontvanger de geluidsinstellingen daar op dolby laat staan, of ook daar op stereo zet.

Ik kom dan met name aan het begin wel wat "tikjes" / knispertjes tegen, maar op een zodanig minimaal niveau dat het mij althans niet echt storend opvalt, Het klinkt als wat "stofjes" op een vinyl grammofoonplaat. Gedurende de film komen ze nog wel eens voorbij, maar echt minimaal.
Maar of je dat nu zou moeten opvatten als "fouten" in de audio, of van de dolby ??
(Er zijn ook lieden die deze "nostalgische" grammofoon klanksfeer juist prefereren 🤓 ).

Het geluid van de film is technisch gezien uiterst gedetailleerd en "gesepareerd" hoorbaar opgenomen. En dat zal hem dan mogelijk ook in de extra surround kanalen zitten, als geluid wat zich afspeelt "om je heen". Wat zich niet in de audio laat horen als je de TV-ontvanger op stereo zet. Dan worden die extra kanalen niet gebruikt. Met die detaillering (in die extra kanalen) zullen foutjes dan ook sneller opvallen.

Echt tot in de kleinste details is dat geluid opgenomen. Als aanvulling op visual effects, maar ook in de werkelijke geluiden wat zich afspeelt.

Ter illustratie, wat verder in de film.
Een scene net na een "tijdtunnel" in het hedendaagse, waarbij een lerares in de klas uitleg geeft, en daarbij een overhead projector gebruikt. Het beeld is niet eens als close-up gefilmd. Maar het wisselen van die sheets, het geknisper van die plastic bladen op die overhead projector is tot in detail te horen. (Scene vanaf omstreeks 14 minuten).

Wat verder in de film, de metaalarbeider, die thuis komt en nog een gesprek heeft met zijn dochter voor het slapen gaan. Die klikt nog een klein medaillon open wat zijn dochter om haar nek heeft.
Je hoort echt tot in detail dat het medaillon open wordt geklikt. Alle verdere details, "ook foutjes" of mogelijk niet bedoelde geluiden zullen zeker ook nog wel als detail te horen zijn.
(Scene omstreeks 21 minuten).

Kwaliteit opgenomen geluidsfragmenten:
Als ik de door jezelf opgenomen geluidsfragmenten terug luister uit je vorige bericht.
Met je telefoon of een compact cameraatje??
Dat is geen enkel vergelijk met de werkelijke kwaliteiten van het geluid van die film.

Het klinkt hol, afstandelijk en mist nogal wat breedte in het geluidsspectrum.
Ik hoor daar inderdaad wel meer versterkt zwaardere tikken bij het beginfimpje (vergelijkbaar met "elektriciteitsvonken"), die een stuk prominenter aanwezig zijn, dan hetgeen ik hier hoor via mijn geluidsinstallatie van dezelfde scenes.
Ik vraag me af of de kwaliteit aan geluid met wat jij hoort eerder is terug te voeren in de slechte wijze waarop je TV het geluid versterkt (met name de surround kanalen), en de nog slechtere opnamen die je er zelf van hebt gemaakt, dan de werkelijke kwaliteiten van het geluid van die film??

In jou situatie zou ik de TV-ontvanger terugzetten naar "Stereo" zodat je er geen last van hebt, want die kan schijnbaar niet goed met dolby overweg? (Die keuze in settings is er niet voor niets).
Reputatie 8
Badge +12
Lijkt zeker niet op alleen overgang tussen twee verschillende beeldfragment.

Ik hoor het inderdaad. Bedankt voor het filmpje. Ik heb deze dan ook meteen doorgestuurd naar de specialisten. Dit maakt het onderzoek hopelijk een stuk makkelijker.
Reputatie 1
Badge +1
Even kort resumé.

Ik hoor sinds iets meer dan een week tikken bij sommige films.
Ik hoor dit alleen* als de STB op Dolby ingesteld en op Veronica staat (wellicht zend Veronica als een van de weinige in Dolby uit?).

Oa hoorbaar bij:
- Veronica (669) op dinsdag 21 mei 2019 omstreeks 20:30 uur, X-Men: Apocalypse.
 • Terugkijken, direct als de film start (na Mei maand film maand tune) tijdens de tekst: "Mutanten, geboren met buitengewone talenten..."
 • Rechtstreeks via (HDMI) via de Televisie met Dolby speakers (4.0)
 • Via (HDMI) de AVR Dolby (5.1)
 • Bij terugkijken iedere keer op hetzelfde moment
 • Alleen als STB op Dolby staat
 • Vooral links hoorbaar
- Veronica (669) op zondag 26 mei 2019 omstreeks 23:15 uur X-Men: Apocalypse.
 • NIET op dezelfde momenten als X-Men: Apocalypse. van dinsdag 21 mei 2019 omstreeks 20:30 uur
 • Rechtstreeks via (HDMI) via de Televisie met Dolby speakers (4.0)
 • Via (HDMI) de AVR Dolby (5.1)
 • Bij terugkijken iedere keer op hetzelfde moment
 • Alleen als STB op Dolby staat,
 • In het begin vooral links (de film niet nog een keer helemaal afgekeken, dus kan ook anders zijn)
* een keer was het hoorbaar op RTL4, maar dit was ook hoorbaar in stereo. Lijkt dus geen verband met Dolby te hebben

Opvallend is dat bij een andere uitzending van dezelfde film op dezelfde zender het tikken niet op dezelfde momenten hoor(stoor)baar is.
Reputatie 8
Badge +12
Bedankt voor het samenvatten. Ik heb zojuist ook nog een bericht gehad dat mijn collega's het gaan uitzoeken. Wordt vervolgt.
Reputatie 8
Badge +12
Ik heb een terugkoppeling mogen ontvangen. Er zijn geen issues gevonden die de audio hik kunnen verklaren. Nu heb ik ook al bij KPN op het Forum gelezen dat het inmiddels opgelost zou zijn. Dat zou kunnen verklaren dat het vanuit Veronica al mis gaat. Ik ben nu dus heel benieuwd of jullie het nog weer gehoord hebben?
Reputatie 8
Afgelopen week had ik al helemaal geen TV gezien. Ervoor merkte ik het zelf al nauwelijks op.
Neem het dan verder maar voor kennisneming aan dat het nu is opgelost.
Ga niet speciaal opnieuw testen doen. Mocht het bij toeval weer opvallen, meld ik het wel.
Reputatie 8
Badge +12
Dat stemt positief. Ik hoor in ieder geval graag weer van je als je het wel weer hoort. 🙂
Ik kijk nu het programma Kelder&Klopping terug NPO 1 woensdag 5/6 met heel irritante kraak in het geluid. Niet gedurende het gehele programma opnieuw starten had tot gevolg dat de kraak in een ander stukje storend hoorbaar was. Tv ontvanger op Dolby, geluid via HDMI-arc naar een Soundbar.
Reputatie 8
Badge +12
Dus eerst op een moment en later op een ander moment? Dat klinkt toch dat het ergens mis gaat in de installatie thuis. Lijkt niet in de doorgifte te zitten zoals bij Veronica wel het geval was.
Dat kan dan zou ik dit ook met de audio van het radiosignaal moeten ondervinden of tijdens live tv kijken dat is niet geval.

Edit.
Wat het was weet ik niet nu hoor ik het niet bewust even opnieuw gekeken.

Reageer