Sticky beantwoord

De volgende update voor je TV-ontvanger [8.0.102_2]

  • 16 januari 2018
  • 526 reacties
  • 74517 keer bekeken


Toon het eerste bericht

526 reacties

Reputatie 2

Dus duurt gewoon wel maanden!!!

Reputatie 8
Badge +11

Dat klopt, dat heb ik in meerdere reacties al aangegeven :slight_smile:

De update is niet alleen wat er op de tv-ontvanger gebeurt, het is niet alleen dat het menu veranderd. Ook achter de schermen, aan de serverkant, is er een update die gedaan moet worden.

Reputatie 8

Kennelijk vannacht bij mij de nieuwe update naar mijn TV-ontvanger gepust gekregen.

Bepaalde wijzigingen, OK daar zal men nog wel aan moeten wennen.
Maar er zijn beslist ook veranderingen die ronduit erg irritant zijn, omdat knop-functies zijn veranderd, en er veel teveel kliks gemaakt moeten worden, om gewoon TV te kunnen kijken.

Persoonlijk gebruik ik altijd de “gids-functie” waarbij links een aantal zenders onder elkaar hebt staan, en rechts in het tijdschema de programma's.
Had je eerder met scrollen je kanaal gevonden, was het gewoon kiezen en had je je kanaal.

Nu komt er eerst een tussenscherm, of je wilt “kijken” of wilt “terugkijken”.
Moet je nog een keer klikken.

Maar daarna komt er nog eens een enkele regel met kanaal-informatie.
Die standaard 5 seconden blijft staan. Ik wist die informatie al vanuit de gids. Dus overbodig.
Heb gekeken of ik die op 0 seconden kan zetten, zodat die helemaal weg blijft.
Minimum is echter 1 seconde.


Even kijken in de gids, en het menu met het pijltje “terugknop” weer uit de gids gaan,
kom je verdomme weer bij die één regel kanaalinformatie. (Die standaard op 5 seconden staat, maar ik nu op 1 seconde heb gezet).

De “home”-knop idem als hierboven.

Verder is het totale menu trager geworden, en minder “snappy” om te reageren. Oproepen van de gids krijg je eerst een “leeg” rooster, en enkele momenten erna pas de invulling ervan.
Ik heb het met een stopwatch diverse keren opgemeten.

Vanaf indrukken knop TV-gids, totdat er daadwerkelijk kanalen in het rooster getoond worden, kost bij elkaar ongeveer 2,6 seconde.  Dat is gewoon te lang voordat je informatie te zien krijgt. En dan erna als je je keus hebt bepaalt, nog eens een keer dat extra overbodige scherm erbij.

Ik krijg nu net bezoek. Kom er een volgende keer wel op terug.

De nieuwe software getest in TotaalTV: 

https://www.totaaltv.nl/tests/nieuwe-jas-past-kpn-goed/

Uit dat artikel.

Hoe gek het ook mag klinken: met gepersonaliseerde reclame maakt KPN van een noodzakelijk kwaad een leukere kijkervaring

Dat is iets recht praten wat krom is het blijft in breuk op de privacy heel simpel.

Reputatie 8

Nee, het is geen “must”. Slechts een keuze waar de gebruiker voor kan kiezen.

" Daarnaast moet de KPN-klant zelf toestemming geven voor de gepersonaliseerde reclame via een zogenaamde opt-in.”

Deze vind ik wel apart:

“Bij de tv-gids zijn er meer zichtbare wijzigingen. In plaats van de elektronische programmagids (EPG) met vermelding van de programmering in verticale tekstblokken, heeft de tv-gids nu een horizontale opmaak gekregen. Door middel van een tijdlijn wordt hier aangegeven wat de actuele positie binnen de programmering van een zender is. Het voordeel van een horizontale tv-gids is dat met één oogopslag direct duidelijk is welk programma er op een andere zender wordt uitgezonden of binnenkort begint.

Dat is nu juist precies de wijze zoals ik het de afgelopen jaren benader.
(En eerder in mijn vorige reactie als zodanig bedoel). Ofwel al “jaren” in gebruik.
Moet het wel op die wijze blijven werken en geen onnodige extra balken “erna”

          “….en de sobere grafische vormgeving leidt wel tot een snellere bediening.

Nee, het is juist trager geworden met onnodige tussenstappen in te maken keuzes.

Reputatie 1
Badge

Goeiedag, vanavond met het starten aanzetten van de arrisbox……. jahoor de update is inmiddels uitgevoerd.

Wel ff wennen die nieuwe look and feel 😉. Toch sneller dan we dachten die update naar 8.0.95_2 .

prettige avond, erwtje

Reputatie 8

Nog even ter info als aanvulling op mijn eerdere reactie nu wat plaatjes van wat ik daar heb geschreven. Dat maakt het een stuk duidelijker waarom ik het nieuwe menu zo irritant vind.

 

Maar er zijn beslist ook veranderingen die ronduit erg irritant zijn, omdat knop-functies zijn veranderd, en er veel teveel kliks gemaakt moeten worden, om gewoon TV te kunnen kijken.
…...
Had je eerder met scrollen je kanaal gevonden, was het gewoon kiezen en had je je kanaal.

Nu komt er eerst een tussenscherm, of je wilt “kijken” of wilt “terugkijken”.
Moet je nog een keer klikken
……
Verder is het totale menu trager geworden, en minder “snappy” om te reageren. Oproepen van de gids krijg je eerst een “leeg” rooster, en enkele momenten erna pas de invulling ervan.

 

Het aanroepen van de gids, werkt te traag. Je krijgt eerst een leeg rooster.

 

Dan wordt de gids nog eens gevuld, en kies je je kanaal.

 

Komt er eerst nog weer eens een lussenscherm om te bevestigen. Moet je daar weer kiezen.
(Waar eerder bij het vorige scherm hierboven met een knop combinatie je de keus kon maken, voor die gevallen dat je wilde terugkijken. Anders gewoon even OK - klaar).


Nu, na een keus krijg je eerst nog eens deze overbodige balk, “standaard” 5 seconden te zien.


Allemaal veel te onrustig, te veel toeters en bellen, en te traag om gewoon een TV-kanaal te kiezen.

Om er zeker van te zijn dat de update goed is verlopen heb ik de firmware nog een paar keer opnieuw laten inladen, en fabrieksherstel gedaan. Dat gaat nu in twee aparte stappen.
Waar je vroeger beide opties tegelijkertijd kon kiezen. Kost elke stap nu 10 minuten tijd.
Ofwel bij elkaar 20 minuten om een TV-ontvanger in zijn geheel goed te resetten (zonder de eigen voorkeuze aan kanalen te hoeven verliezen). Kost op die wijze ook weer veel teveel tijd.

Reputatie 8
Badge +11

Dank voor het delen van je bevindingen Babylonia! De snelheid van de schermen heb ik vaker gezien, zowel hier als op het KPN forum. De ontwikkelaars zijn daarvan op de hoogte en daar wordt al naar gekeken, mogelijk wordt er zelfs al mee getest in de testgroep.

Als je in de gids zit kan je nog een keer op de gids knop drukken, de oude lay-out van de gids weer komt. De ontvanger onthoudt dat ook, waardoor je bij de volgende keer oproepen van de gids de oude lay-out blijft zien. Ik weet niet of dat invloed heeft op de snelheid ervan, maar mogelijk helpt het wel voor jouw gebruiksgemak.

De ‘overbodige balk’ (om jouw term te gebruiken) komt automatisch in beeld inderdaad, die kan niet uitgezet worden. Mogelijk veranderd dat in een volgende update nog. Wel kan je nu de knop op de afstandsbediening met het huisje gebruiken, dan zal die balk verdwijnen.

Reputatie 8

Als je in de gids zit kan je nog een keer op de gids knop drukken, de oude lay-out van de gids weer komt.

In de oude situatie gebruikte ik de eerder hierboven al aangegeven gids indeling altijd al.
Weet zo niet meer welke knop verantwoordelijk was voor de wisseling met het menu waar onder elkaar (verticaal) dan een tijdslijn van één kanaal was.

De optie om nu te kunnen wisselen heb ik in de help-bestanden moeten opzoeken.
Want had per ongeluk denk ik een keer twee keer op de gids-knop gedrukt, en kwam toen niet meer terug in de gids-indeling met horizontale tijdslijn.
 

De ‘overbodige balk’ (om jouw term te gebruiken) komt automatisch in beeld inderdaad, die kan niet uitgezet worden. Mogelijk veranderd dat in een volgende update nog. Wel kan je nu de knop op de afstandsbediening met het huisje gebruiken, dan zal die balk verdwijnen.

Vroeger kreeg je ook nog wel even die “balk info” te zien.
Maar nu met dat “tussen menu” en in de eerste stap dat lege rooster zijn er feitelijk dubbel zoveel menuschermen. Dat wordt te druk aan wisselingen en heel vervelend om gewoon bij je doel uit te kunnen komen.

Feitelijk met enkel een keus in de gids en afsluiten met OK, zou je eigenlijk direct door moeten kunnen gaan naar het TV-kanaal. In de situatie “vroeger” kon je met het blauwe knopje kiezen om eventueel naar het begin van de uitzending te gaan. Dat is ergonomisch een beter uitgangspunt.
Als je iets extra wilt (terugkijken),  -wat in de meeste gevallen gevallen minder vaak voorkomt-
daarbij pas een ander knopje en menu moeten gebruiken om die functie aan te roepen.

Nu wordt je gedwongen een gewenst doel (gewoon TV kijken met de keus in de gids die je al hebt gemaakt) elke keer nog eens extra te moeten bevestigen met een tussen menu. Erg vervelend.

De knop met dat huisje (de home-knop) en het pijltje naar links knop, om uit huidige menu's te komen. Geeft vanaf die plek in de keuze van menu's geen verschil meer. Het resultaat is hetzelfde.
5 seconden nog die extra informatiebalk.

Zenderlijsten:
Extra handelingen / tussen menu's, meer dan nodig, komen meer voor.
Zelf maak ik gebruik van meerdere zenderlijsten. Als je dat oproept krijg je nu een groot menu-scherm met voor elke zenderlijst de keus “wijzig” en “Selecteer”.

Kies ik de optie “Selecteer” zou je verwachten direct uit het menu te gaan en door te gaan naar de betreffende zenderlijst. Lijkt me de meest logische optie.

Maar nee, de knop “Selecteer” verandert in een knop “Geselecteerd”
en je zit nog steeds in het betreffende menu. Moet je met een andere knop, de “pijltjes terugknop”, nog eerst eens handmatig uit het menu stappen. Echt veel te omslachtig gedoe.

Ook een onrustig schermbeeld met die extra “wijzig” en “Selecteer” knop. Wijzigen / aanpassen van een eenmaal samengestelde zenderlijst doe je namelijk niet zo vaak. Laat die keus voor aanpassen “op die plek” dan ook beter achterwege. (Oude situatie was een stuk prettiger met enkel de zenderlijsten in beeld, waar je een keus maakte die meteen werd uitgevoerd. Met highlighted tekst ook meteen duidelijk welke zenderlijst actief was. Minimalistisch en doeltreffend).

Het lijkt wel of ze een student of stagiaire van een “beginners programmeurs opleiding” aan het werk hebben gezet om menu’s van de TV-ontvanger aan te passen? KPN doet er beter aan een goed designers bureau in te schakelen die bekend staan om goede programmatuur en bijv. awards / prijzen hebben gewonnen met innovatieve oplossingen.

Reputatie 8
Badge +11

Als het goed is kan je altijd switchen in het menu tussen de oude en nieuwe lay-out, door de gids knop nog eens in te drukken. 

Van je bevindingen met de zenderlijsten en de tussenschermen heb ik een screenshot gemaakt en doorgestuurd naar de ontwikkelaars. Zo hebben zij jouw ervaringen ook uit eerste hand en kunnen ze kijken wat er voor mogelijkheden voor zijn.

Reputatie 8

Als het goed is kan je altijd switchen in het menu tussen de oude en nieuwe lay-out, door de gids knop nog eens in te drukken

Ja, dat klopt. Dat heb ik vanuit de TV-ontvanger bereikbare help-bestanden kunnen opmaken.
Dat is dan wel een goed pluspunt, dat er nu een direct bereikbare gebruiksaanwijzing is aan te roepen hoe je bepaalde functies inzet.


Met die zenderlijsten, waar je schermafdrukken van hebt gemaakt,
bedoel je dan het laatste stukje uitleg van mijn reactie?

         Zenderlijsten:
         Extra handelingen / tussen menu's, meer dan nodig, komen meer voor.

Want daar heb ik nu geen afbeeldingen van bijgesloten.
Maar ik denk dat mij uitleg meer dan duidelijk is?

Reputatie 8
Badge +11

Dat hele stuk over de zenderlijsten inderdaad, en het stukje erboven over het 5 seconden in beeld blijven van de informatiebalk ook. Mogelijk kunnen ze daar ook wat mee.

Doordat je de opties en stappen duidelijk hebt toegelicht ga ik er ook van uit dat het duidelijk is :thumbsup:

Reputatie 2
Badge +3

Niet zeker of het al gemeld is (zoeken in topic lijkt niet te kunnen) maar sinds de update gaat het rode lampje met de letters HD op mijn hmb2260 niet meer aan als er een hd-zender bekeken wordt. 

Reputatie 2
Badge +3

Niet zeker of het al gemeld is (zoeken in topic lijkt niet te kunnen) maar sinds de update gaat het rode lampje met de letters HD op mijn hmb2260 niet meer aan als er een hd-zender bekeken wordt. 

Foutje, het is een VIP2952 en het hd-ledje zou niet meer aangestuurd worden, kan iemand dat bevestigen en vertellen waarom?

https://www.gebruikershandleiding.com/Arris-2952---KPN-Interactieve-TV/handleiding-5-547371.html

Reputatie 8

Bij mij met een HMB 2260 v2 brand het HD lampje ook niet.

Echter in het menu bij de TV-gids wordt die info bovenaan bij de informatie van het kanaal getoond:

NPO1 | Gisteren | 23:50 | 1u 5m | @  HD glas S


Wat die laatste S dan inhoudt is mij niet bekend?

Reputatie 3
Badge +2

Hier ook geen HD lampje aan.

Wat ik vooral in het begin last van had was de melding:: LOKAAL GEHEUGEN DEFECT bijna 1x per 5-6 dagen, dat lijkt het “over” te zijn

Als je frisse start of software opnieuw installeren gebruikt dan volgt na de 1e installatie nog een 2e installatie .  dus weer 10-15 minuten wachten , waarom niet 1 complete update ?

Heb hier de HMB 2260   met software versie 8.0.95_2302

 

@Babylonia    zou die S zijn voor Series ?  , vanmorgen even in de programmagids gekeken. Bij speelfilms geen S indicatie

Reputatie 8

Oh, dat met die S zou best kunnen. Bedankt.  :sunglasses:

M.b.t. niet één complete update of in twee delen.
Heeft o.a. te maken met de standaard instellingen van beeld en geluid, en standby tijd.

Bij een complete update moet je die weer opnieuw instellen. Met alleen de software, niet.

Echter zou je wel de complete update willen, dan inderdaad gewoon de keuze voor alle twee tegelijk, en niet apart. (Had ik eerder ook al genoemd).

Reputatie 8
Badge +11

De S gaat over serie opnemen inderdaad, dat betekent dat alle afleveringen seriematig opgenomen kunnen worden.

Waarom het HD lampje op de ontvanger zelf niet gaat branden weet ik niet, bij mijn weten is dat niet de bedoeling. Ik geef dit ook door aan te ontwikkelaars!

Reputatie 3
Badge +2

Bij toeval achter gekomen.

Een “losse” opname , bijvoorbeeld even een stukje Journaal opnemen  gebruik je natuurlijk de REC toets., stoppen van de opname was bij de oude software met de stoptoets -vierkantje -

Dat werkt zo niet meer , als je tijdens de opname nog een keer op de REC toets drukt komt er een pop up in  beeld met de vraag :”Weet u zeker dat u het opnemen van….. wilt stoppen JA/NEE.

Dus met de REC toets kan je de opname stoppen ipv met het vierkantje.

op HMB 2260 met software versie: 8.0.95_2302

Reputatie 8
Badge +11

Hi all, 


Naar aanleiding van verschillende feedback hier en op het KPN forum is er een update met een aantal wijzigingen op komst. Met deze update wijzigt het versienummer naar 8.0.102_2

In de nacht van 5 op 6 augustus zal deze update worden geïnstalleerd op alle Arcadyan HMB2260 ontvangers die de nieuwe menuschermen al hebben.
In de nacht van 11 op 12 augustus zal dit gebeuren met alle Arris VIP 2952 ontvangers met de nieuwe menuschermen.
Heb je de nieuwe menuschermen nog niet, of heb je een Motorola VIP 1853? Geen nood, deze update zal bij jou automatisch worden meegenomen bij de installatie van de nieuwe menu's in de komende maanden.

 

Wat verandert er

  • Het uitzetten van teletekst tijdens het kijken van een opname/Terugkijken kan nu op alle ontvangers gedaan worden door 2x op de teletekst knop te drukken
  • De gids kijkt nu 7 dagen in de toekomst voor meer zenders
  • Serieopnames laten in het overzicht nu ook de titel en nummering van de afleveringen zien:
Titel van aflevering in het overzicht
​​​

 

 

Zoals jullie wellicht merken behandeld deze update niet alle feedback van de afgelopen weken. Dit is voornamelijk omdat we niet alles tegelijk kunnen :smile: Alle feedback die we van jullie krijgen zetten we door naar de ontwikkelaars en wordt door hen gelezen. Veel van jullie punten kunnen en willen we aanpassen (zoals hierboven blijkt). Maar sommige dingen duren wat langer. En sommige dingen kunnen wellicht ook niet. Maar ga vooral door met feedback geven in dit topic.

de nieuwe tv-gids is trager dan de oude - door zwaarder visuele content cq vormgeving zoals grote foto bv. bovenaan het menu?!   En ook het feit dat je nu vanuit de tv-gids twee keer op OK moet drukken wil je naar een geselecteerde zender gaan…   Jammer dat de nieuwe vormgeving met verlies van snelheid (van weergave)  gepaard gaat.

Reputatie 8
Badge +11

Welkom bij ons op het forum @JobAntoine! Die punten zijn vaker aangegeven inderdaad, je bent niet de enige die dat ervaart. Deze zijn ook bekend bij de ontwikkelaars, hier wordt naar gekeken.

Als de volgende update komt deel ik dat hier weer.

Reputatie 2
Badge

Al een behoorlijke tijd (zo'n 8 jaar) ben ik Telfort abonnee. Begonnen met een supertraag 10Mb/s lijntje, tegenwoordig (na verhuizing naar de randstad) heel gelukkig met een betrouwbare en stabiele glasvezelverbinding. Daarop aangesloten 2 HMB 2260's kastjes die na de laatste updates (gisteren kwam de 8.0.102 binnen) nog steeds snel hun werk doen.

Gelukkig overigens maar, want wij kijken zelden of nooit “life” TV. Alles wordt óf opgenomen en een van de volgende dagen bekeken of wordt met terugkijken later op de dag/avond bekeken en dan is een snel of traag werkende 2260 een grote ergernis. Het platform zoals nu uitgerold werkt uitstekend op onze kastjes en ziet er lekker opgefrist uit. Kortom we zijn er erg blij mee en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Reputatie 8
Badge +11

Dat ben ik met je eens @stellingen90 :slight_smile: doordat we op het forum sneller berichten worden geplaatst als iets niet helemaal goed gaat of anders is dan verwacht zorgt jouw bericht voor een mooi perspectief. Dank daarvoor!

Reageer