vraag

VPN client met Telfort router


Is er nu al een goed Telfort modem wat op eenvoudige wijze VPN ondersteund?
Bij KPN schijnt het geen probleem te zijn en bij Telfort alleen maar gedoe (V8 router).

graag een jip-en-janneke oplossing!

68 reacties

Reputatie 8
Badge +18
Recente vrijwel identieke vraag:
https://forum.telfort.nl/internet-267/help-hoe-kan-ik-een-vpn-verbinding-opzetten-op-een-experiabox-v8-71980
Reputatie 8
robvaneck1 schreef:

Bij KPN schijnt het geen probleem te zijn en bij Telfort alleen maar gedoe (V8 router).


Het basis-principe om het met een Experia Box V10 in te stellen (KPN / Telfort) of met een V8 (Telfort) is precies hetzelfde. Dus "even gemakkelijk of moeilijk" in gebruik.
Reputatie 7
Badge +13
Hoi Rob, welkom op het forum. Nelly jacoba en Babylonia hebben je al antwoord gegeven. Je kan op een Telfort modem een VPN gebruiken. Daar zit geen beperking op. Toch geef je aan dat je alleen maar gedoe ondervindt. Kan je uitleggen waar je mee zit?

@Nelly jacoba en Babylonia. Bedankt voor de hulp!
M'n domotica expert komt niet verder met de alarmcentrale zonder goede VPN verbinding en Telfort zegt geen ondersteuning te geven aan de V8 router, dus daar kom ik ook niet verder mee. Op het forum lees ik dat het schijnbaar niet kan, dus zit ik even met de handen in het haar. Zoals ik aangaf vind ik dat de functionaliteit vanuit het modem moet komen en niet door allerlei bijgeschakelde randapparatuur. Dus als je me verder kunt helpen ... graag? Thx, Rob
Reputatie 8
Voor een VPN verbinding naar "buiten toe" (jezelf als "Cient") inloggend op een VPN-server elders, zijn überhaupt geen aanpassingen nodig in een router. Dat trekt elke router waar dan ook.
Thuis, in de trein, in hotel, of restaurant, mobiel of WiFi. Ik heb er doorgaans geen problemen mee.
Of het moet zijn dat men bijv. in een bedrijfsnetwerk waar de baas niet graag heeft dat je in zijn tijd privé zaken regelt naar buiten toe via VPN, men bepaalde services bewust heeft geblokkeerd.

Standaard blokkeren Telfort modem/routers geen VPN-verkeer. De modem/router is enkel doorgeefluik.

Andersom, wil je van buitenaf naar jezelf een VPN-connectie leggen. (Bijv. omdat je thuis een NAS hebt geïnstalleerd die je van buitenaf beveiligd wil benaderen), zul je thuis daartoe extra functies moeten installeren m.b.t. VPN. Die mogelijkheid zit niet standaard in de door Telfort geleverde modem/routers, en naar ik vermoed ontbreekt die functie veelal bij alle goedkope consumenten routers.

Probeer er eerst eens achter te komen wat de bedoeling is, en naar welke richting die VPN connectie uitgaat. Met naar ik vermoed, speelt bij jou hooguit een VPN-verbinding als "Client", ofwel geen aanpassingen nodig in de modem/router.
Het gaat juist om de connectie van buiten naar binnen toe om de alarmcentrale aan te kunnen sturen.
Reputatie 8
OK, je hebt dus thuis een "alarmcentrale".
Vandaar wellicht de verwarring, want dacht eerder aan een centraal meldpunt waar alarms binnenkomen, en er bij alarm van je huis uit, "die alarmcentrale" wordt gewaarschuwd om actie te ondernemen. (Dat is dan van huis uit naar buiten toe).

In jou situatie als je die van buiten naar binnen wilt benaderen, zul je in dat geval toch echt iets moeten aanschaffen als een 2e router waarop je een VPN-server kunt instellen, een Raspberry Pi met de juiste apps (maar dat is iets meer voor de knutselaar).

Vanuit dat vertrekpunt de juiste instellingen moeten doorvoeren in zowel de Telfort modem/router (doorsturen van poorten naar de 2e router), als in de 2e router zelf als VPN-server.

Wat wil je?

Je zou ook kunnen overstappen naar een provider als XS4ALL. Daarbij krijg je standaard een Fritz!box modem/router die de mogelijkheden van een VPN-server wel heeft ingebouwd.
https://www.xs4all.nl/service/diensten/internet/installeren/vpnverbinding-instellen.htm
Dat bedoel ik .. met Telfort lukt het niet .. KPN wellicht wel? Ik ben redelijk gehecht aan de TV interface die KPN en Telfort bieden, vond bv die van Vodafone stuk minder.
Reputatie 8
KPN ook niet, die gebruikt de Experia Box V10. Die heeft die mogelijkheden niet.

Vandaar dat ik specifiek refereerde naar XS4ALL.
Dat is namelijk een andere KPN dochter, waarbij achterliggend van dezelfde diensten en services gebruik wordt gemaakt als bij KPN en Telfort met TV-ontanger, interface en diensten.
Die gebruiken o.a. ook een Arris en Arcadyan HMB2260 TV-ontvanger:
https://www.xs4all.nl/service/diensten/televisie/productinformatie/technische-specificaties-tv-ontvanger.htm
Reputatie 8
Badge +18
Dan zou ik ook het vergelijk maken tussen de 1-malig kosten om de aanvullende apparatuur aan te schaffen, tov de doorlopende meerkosten van een XS4ALL abo.
Reputatie 2
Of je schaft zelf een Fritz!box aan. Heb ik ook gedaan werkt prima. Enig nadeel is dat je dan niet gebruik kan maken van Telfort telefonie (of is dat inmiddels anders?). Ik ben toen overgestapt op een voip provider, dan kan je je fritz als dect basisstation gebruiken.
Reputatie 8
Je kunt naar ik aanneem in de Fritz!box ook van Telfort VOIP gebruik maken als je eerder een ZyXEL of Experia Box V8 modem/router hebt, omdat je vanuit die Telfort modem/router modellen de VOIP / SIP gegevens kunt "tracen", middels "Wireshark". Zie volgende reactie en vervolgreacties:
https://forum.telfort.nl/vast-bellen-339/fritzbox-7490-nieuwe-sip-instellingen-sinds-4-11-2-16-61858/index1.html#post529122
Kijk nou komen we ergens! Ik begrijp ondertussen dat het probleem is dat Telfort een dynamische IP toewijzing doet en dat de Fritzbox gebruik maakt van een statisch IP adres. Voor die verbinding naar de alarmcentrale is dat laatste het belangrijkste. Naast die VPN verbinding is het belangrijkste voor mij, dat de TV en Internet functionaliteit van Telfort in stand blijven. Lukt het dan om die V8 router 1:1 door de Fritzbox te vervangen? .. of moet er 'gebrigded' worden?
Reputatie 2
Je krijgt een ip adres van Telfort. In de praktijk zal dat nooit of bijna nooit veranderen. Op het moment dat je een nieuw modem in gebruik neemt krijg je wel een nieuw adres.
Internet zal het gewoon doen met Fritz. Over TV van telfort kan ik je niets vertellen (heb ik niet) maar anderen weten dat vast.
Reputatie 8
Dat "dynamische IP-adres" van Telfort, houdt praktisch toch in dat het IP-adres eigenlijk nauwelijks wordt veranderd. Zeker niet nadat bijna alle achterliggende systemen worden omgezet naar een zogenaamde "SNI-F" leverstraat.

Dat houdt in dat een IP-adres wordt gekoppeld aan een woon-adres / internetaansluiting,
en niet aan het MAC-adres van een router. Ofwel bij "SNI-F" ongeacht welke router je erachter hangt, blijf je daarbij altijd hetzelfde IP-adres houden.

In pakweg 2,5 jaar is mijn IP-adres 2x veranderd. Eerste keer zat ik nog in de oude "WBA" leverstraat (waarbij IP-adressen waren gekoppeld aan het MAC-adres) en ging ik over van ADSL naar glasvezel. Ongeveer een jaar terug is dat veranderd naar "SNI-F" en sindsdien niet meer veranderd.

Dat het niet wordt veranderd heeft alles te maken met de schaarste van IP-adressen. (voor IPv4). Dynamisch of statisch van Telfort heeft verder niets te maken met de keus welke router je achter de internetverbinding hangt.

Je kunt een Fritz!box met behoud van internet en TV inzetten.
Wat de beste manier is om een profiel te kiezen of aangepast configuratiebestand in te zetten om zelfs TV in routed mode te gebruiken, kan beter worden beantwoord door gebruikers die een Fritz!box hebben. (Ik dacht dat @Enterprise een dergelijke set-up heeft. Die is gaarne bereid je alle details te verstrekken).
Ik begreep van m'n specialist dat het IP adres van de Telfort router te vaak wijzigt om een stabiele verbinding met de alarmcentrale te houden, dus daar moet ik sowieso vanaf. Vraag is wie dominant is in het IP protocol, Telfort centrale of vanuit de router (ergo vraagt de router nieuwe IP, of wordt die door Telfort gepusht?) Ik zal anders eens bij @enterprise ten rade gaan (hoe doe ik dat op het forum??).
Reputatie 8
Badge +19
robvaneck1 schreef:

Kijk nou komen we ergens! Ik begrijp ondertussen dat het probleem is dat Telfort een dynamische IP toewijzing doet en dat de Fritzbox gebruik maakt van een statisch IP adres. Voor die verbinding naar de alarmcentrale is dat laatste het belangrijkste. Naast die VPN verbinding is het belangrijkste voor mij, dat de TV en Internet functionaliteit van Telfort in stand blijven. Lukt het dan om die V8 router 1:1 door de Fritzbox te vervangen? .. of moet er 'gebrigded' worden?


De Fritzbox maakt gewoon gebruik van het IP-adres dat Telfort toewijst, dat kan dynamisch of statisch zijn.
Je kan de Experiabox vervangen door een Fritzbox, ik heb de 7490 werkend voor zowel internet, TV en vaste telefonie van Telfort (dus geen externe VoIP-provider).
Er hoeft niet gebridged te worden, het vergt alleen wat aanpassingen door de gebruiker zelf in de configuratie van de Fritzbox.
Zoals Babylonia ook al aangeeft kan je de SIP-gegevens (het enige dat je echt nodig hebt is de gebruikersnaam en het wachtwoord) met Wireshark uit een V8 of ZyXEL 2812 trekken, en het kan zelfs met een telnet-sessie.
TV werkt 'out of the box' als je het aanwezige Telfort-profiel kiest tijdens de setup, maar dan heb je TV in Bridged Mode dus geen Meer TV (Netflix e.d.).
Je kan echter het bestaande (ook aanwezige) XS4All-profiel aanpassen waardoor TV ook werkt in Routed Mode waardoor je ook de beschikking hebt over Meer TV.
Verder heeft de 7490 ook uitgebreide VPN mogelijkheden (Fritz!VPN)...
Beste Enterprise, je kunt me dus helpen om die Fritzbox werkbaar te maken (met VPN toegang over een vast IP adres) over een Telfort netwerk. Voip doe ik niet echt, hoewel ik wel via WIFI moet bellen (Vodafone), omdat ik hier op IJburg anders geen ontvangst heb (!), vaste telefonie gebruiken we niet. Is voor aansluiting op glasvezel netwerk de Fritzbox 7490 dan de beste keuze (die kan ik van je overnemen?). Netflix moet het sowieso blijven doen. Hoe kunnen we op andere wijze contact hebben, zonder op dit net persoonlijke gegevens uit te wisselen?
Reputatie 8
Telfort zakelijk heeft officieel een statisch IP-adres.
Heb je (nog) meer zekerheid dat het ook werkelijk altijd hetzelfde blijft.

Consumenten abonnement is officieel een "dynamisch" IP-adres, maar zoals aangehaald veranderd dat nauwelijks.
Je zou ook een DDNS-service kunnen gebruiken. Dat is gebruik maken via een externe service waarbij een domein-naam wordt gebruikt wat rekening houdt men veranderende IP-adressen, zodat het met gebruik van dat domein altijd blijft werken.
Reputatie 8
Badge +19
robvaneck1 schreef:

Beste Enterprise, je kunt me dus helpen om die Fritzbox werkbaar te maken (met VPN toegang over een vast IP adres) over een Telfort netwerk. Voip doe ik niet echt, hoewel ik wel via WIFI moet bellen (Vodafone), omdat ik hier op IJburg anders geen ontvangst heb (!), vaste telefonie gebruiken we niet. Is voor aansluiting op glasvezel netwerk de Fritzbox 7490 dan de beste keuze (die kan ik van je overnemen?). Netflix moet het sowieso blijven doen. Hoe kunnen we op andere wijze contact hebben, zonder op dit net persoonlijke gegevens uit te wisselen?


Ik heb de VPN-server zelf niet actief op de Fritzbox dus heb geen actuele ervaring.
Maar op de website van de fabrikant (AVM Duitsland) staat een uitgebreide handleiding.
Om zeker te zijn van een ononderbroken dienstverlening als je IP-adres mocht wijzigen kan je zoals Babylonia ook aangeeft een DNS-service gebruiken, ikzelf gebruik daarvoor OpenDNS.

https://nl.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-7490/knowledge-base/publication/show/49_VPN-verbinding-met-FRITZ-Box-instellen-in-Windows-FRITZ-VPN/

Hoe je Routed TV instelt met behulp van de XS4All-configuratie kan je in het topic hieronder vinden.
Persoonlijk contact hierover lijkt me mede daarom onnodig, als je vragen hebt kan dat in dit topic.

https://forum.telfort.nl/randapparatuur-272/fritzbox-7390-configuration-file-71805

En mijn Fritzbox is niet te koop, je kan eens op marktplaats kijken voor een gebruikte, of een nieuwe kopen.

https://tweakers.net/pricewatch/366243/avm-fritz!box-7490-edition-international/reviews/
Nog een laatste vraag, welke Fritzbox kan ik het beste gebruiken? Er moeten 2 TV aansluitingen over en liefst zoveel mogelijk internet poorten, geen telefonie. Lekker snel is ook wel belangrijk.
Reputatie 8
Badge +19
robvaneck1 schreef:

Nog een laatste vraag, welke Fritzbox kan ik het beste gebruiken? Er moeten 2 TV aansluitingen over en liefst zoveel mogelijk internet poorten, geen telefonie. Lekker snel is ook wel belangrijk.


Take your pick...;)

https://nl.avm.de/producten/fritzbox
Ontzettend bedankt, service van AVM is ook top .. ik ga voor de 4040
Reputatie 8
Badge +19
robvaneck1 schreef:

Ontzettend bedankt, service van AVM is ook top .. ik ga voor de 4040


Hou je er wel rekeining mee dat de 4040 alleen een router is en dus geen ADSL/VDSL ondersteund..?
Reputatie 8
Dat is dan wel verwarrend beschreven op de webpagina:

"De veelzijdige FRITZ!Box 4040 is perfect om te starten met het thuisnetwerk op elke kabel-, DSL- en glasvezelmodem."

Bij de vergelijkingen van de verschillende modellen, zijn wel juist de juiste aansluitingen beschreven.
https://nl.avm.de/producten/avm-productvergelijking/fritzbox/alle-aansluitingen/

Reageer