Van kabel internet van Chello (UPC), waren wij overgestapt naar ADSL2+ 20Mb van Speedlinq.
Hier zijn wij altijd tevreden klant bij geweest, ondanks alle problemen die die klanten ondervonden met VoIP en de klappende internetverbinding. Hier hadden wij geen last van, aangezien wij het Modem in Bridge stand hebben staan met een Server erachter, die zorg draagt voor de NAT/Routering, DHCP, DNS & Beveiliging.
De problemen begonnen echter een aantal jaren, nadat Telfort Speedlinq had overgenomen.
Telfort had een grote storing, waar wij geen last van hadden, totdat Telfort het probleem had opgelost. Toen begonnen onze problemen pas.
1. IP/DNS problemen.
2. VoIP Problemen.
Tijdens mijn Troubleshoot, kwam ik erachter dat ik een ander IP adres had gekregen i.p.v. het IP, wat ik vanaf het begin had verkregen van Speedlinq. Hier had ik immers voor getekend (statisch IP adres).
Aangezien Telfort een Storing had gehad, heb ik mijn netwerk herstart, zodat ik weer mijn eigen IP adres zou krijgen. Helaas kreeg ik weer het vernieuwde IP adres en tevens werkte mijn VoIP nog niet.
Zelf had ik niets aan mijn infrastructuur veranderd, maar Telfort was degene die een storing had en tevens mij een nieuw IP adres hadden gegeven.
Omdat ik een ICT Specialist ben en dus niet zo gauw een Helpdesk bel (tenzij er iets moet gebeuren wat alleen de Helpdesk/Firma kan uitvoeren), heb ik als eerst op mijn Server compleet alles m.b.t. VoIP toegelaten en beveiliging uitgezet. Dit gaf hetzelfde resultaat en heb de wijzigingen teruggedraaid.
Nadat ik ben wezen monitoren van het Netwerk en VoIP, kwam ik erachter dat de telefoongesprekken al werden verbroken voordat deze aankwamen en de uitgaande gesprekken tevens doodliepen bij de ISRA. Dit betekend dat het probleem bij Telfort ligt en ook logisch verklaard kan worden.
Hoewel ik er zeker van ben dat het VoIP probleem bij Telfort ligt (alle Troubleshoots wijzen hierop), ben ik mijn Server opnieuw wezen te installeren. Nadat ik alles geconfigureerd had, ben ik weer wezen testen. Alle resultaten waren hetzelfde.
Omdat ik zelf niets meer kan doen, bel ik de Telfort Helpdesk op, om de VoIP opnieuw te activeren en leg de situatie en tevens de oplossing uit. Het is al gauw te merken dat de Helpdeskmedewerkster niet over de juiste kennis beschikt, aangezien zij opmerkingen maakte zoals:
1. Gebruikersnaam en-/of Wachtwoord niet juist.
2. IP wordt niet door Telfort veranderd, maar door de klant zelf.
Pardon?...
Wanneer een Gebruikersnaam of Wachtwoord verkeerd is, kan de SIP registratie niet plaatsvinden.
Tevens kan de klant nooit het IP wijzigen. De klant kan alleen verzoeken doen voor een nieuw IP. Dit gebeurt alleen niet, tenzij de klant dit omzeilt, door de Modem uit te zetten gedurende 24-48 uur.
Deze “Workaround” werkt tevens niet bij Telfort, aangezien ik dit in het verleden een aantal keer heb geprobeerd.
De Helpdeskmedewerkster sloeg de antwoorden in de wind en gaf aan dat Telfort geen 2e en-/of 3e-Lijns Helpdeskmedewerkers heeft en het klonk tevens alsof ze niet wist wat het is. Tevens gaf zij aan dat Telfort alleen verder tot dienst kon zijn, wanneer de Modem terug werd gezet in Router stand, zodat zij in het Modem konden kijken.
Ik gaf aan dat het resultaat hetzelfde blijft en dat ik het Modem niet kon resetten, aangezien ik de gegevens niet meer heb. De Helpdeskmedewerkster gaf aan dat deze op de Portaal van Telfort staan.
Dit is het volgende probleem waar ik tegenaan loop, wanneer ik de hulp van Telfort nodig heb.
1. Ik gebruik de Portaal nooit, dus hoe zou ik de Gebruikersnaam & Wachtwoord moeten weten? De Portaal heb ik alleen 1x in de zoveel jaar nodig, omdat de medewerkers van Telfort mij alleen dan van dienst willen zijn.
2. Ik moet als eerst mijn Gebruikersnaam & Wachtwoord toe laten sturen, voordat ik weer geholpen word.
Doordat dit allemaal zo stroef gaat, ben ik nog geen klap verder en loopt mijn VoIP nog steeds via mijn Glasvezel verbinding, wat via ADSL hoort te lopen!
Dit weekend wou ik mijn Modem resetten en Telfort terugbellen. Dit is er niet van gekomen, omdat ik met Telfort kap. Een paar dagen terug had Telfort weer in verschillende regio’s storing en nadat het was opgelost, had ik weer een compleet nieuw IP adres verkregen, zonder dat er maar ook iets was veranderd aan mijn eigen Infrastructuur. Mijn Server was al weken niet herstart geweest en de TTL staat op 1 jaar. Hierdoor moest ik weer mijn DNS Records aanpassen.
Aangezien Telfort verschillende contractpunten heeft overschreden, behoed ik mij niet om via mijn advocaat een schadeclaim in te dienen, voor de gemaakte uren en telefoonkosten.