Om in mijn huis ook een goed WIFI te hebben, wil ik in de woonkamer en in de logeerkamer ook WIFI-versterkers plaatsen. In basis wil ik gewoon de versterkers van Telfort zelf aanschaffen. Op deze WIFI versterkers wil ik dan weer diverse andere apparatuur (bedraad) aansluiten, waaronder de printer, SONOS, computers en de tv. De tv-ontvangers van telfort en de NAS plaats ik dan achter een los aansluitpunt op de wandcontactdoos. Volgens mij zou alles zo goed moeten werken, maar wellicht zie ik iets over het hoofd waardoor het uiteindelijk niet werkt? Of heeft iemand nog ideeën hoe ik het geheel beter zou kunnen maken?
Naast bovenstaande variant heb ik ook een "versimpelde" variant uitgewerkt, waarbij ik voorlopig geen losse switch achter de experia box zet, maar slechts 4 netwerkkabels in gebruik neem (zie afbeelding hieronder. Hierdoor moet de NAS achter één van de WIFI-versterkers, en ook de tv-ontvanger in de woonkamer moet dan achter de WIFI-versterker. Zij zitten dus niet meer op een eigen aansluiting op de wandcontactdozen. Met een simpele aanpassing in de meterkast kan ik dan altijd nog overstappen naar de uitgebreidere variant. Volgens mij zou dit ook prima moeten werken? Of verlies ik hier veel kwaliteit mee?
Zouden beide aansluitschema's moeten werken, of maak ik ergens een denkfout?
En, weet iemand of de WIFI versterker van Telfort dezelfde is als die van KPN? Ik ben het niet van plan, maar mocht ik ooit overstappen van Telfort naar KPN (of een andere provider als T-mobile), hoef ik niet gelijk de WIFI-versterkers te vervangen?
Alvast bedankt!
Beste antwoord door Babylonia
Jij bent snel.
Aanvankelijk had ik een andere reactie geschreven, maar toen ik nogmaals je eenvoudige schema zag, inclusief patchpaneel, heb ik binnen een minuut de reactie aangepast.
Maar kennelijk had je mijn eerdere reactie al meegenomen waarbij ik uitging dat je bij het eenvoudige schema geen patchpaneel zou inzetten.
Omdat het nu mogelijk wat verwarrend wordt, wat ik dan had geschreven waarop je heb gereageerd, hierbij dan alsnog een aanvulling. Het betrof een opmerking m.b.t. stekkertjes bij gebruik van stugge kabel versus "diverse" draadjes per ader.
(Kabel gebruikt voor contactdozen is doorgaans "stugge" kabel. Bij het andere uiteinde heb je dan het juiste type stekkertje nodig).
. (= Juiste type connectors bij zelf samen te stellen bekabeling ----> solid versus stranded).
- Controle van het een en ander met een kabeltester -----> uitgebreid netwerk hobby-setje.
(Als onderdeel uit een ander draadje in de reactie < HIER > onderaan).
Maar in jou geval zou ik direct beginnen met een patchpaneel. (Overeenkomend met je schema's). Maar heb je die bekabeling nu al wel of niet aan die contactdozen? Omdat je schrijft dat je een elektricien laat komen voor aanleg?
Mochten die contactdozen nog niet aangesloten zijn, zou ik wel de CAT5e bekabeling die je er al wel hebt liggen nalopen of de aders bestaan uit solid versus stranded draad.
Als het uit "gevlochten" (stranded) draadjes bestaat (meestal iets van 7/8 dunne draadjes per kerndraad), is dat voor de meeste contactdozen de verkeerde kabel. Voor een patchpaneel ook niet geschikt. Dat heeft dan weer te maken op de wijze hoe die draadjes in die "LSA" onderdelen "gedrukt" worden met een speciale doordruk tang. En de wijze hoe draadjes in die onderdelen zijn "geklemd". Alleen stugge kerndraad is daarvoor geschikt.
https://www.allekabels.nl/netwerk/netwerk_stekkers/lsa-montage.html?gclid=EAIaIQobChMIj6Cs3Y7b2wIVjjgbCh0hEAY7EAAYASAAEgKNg_D_BwE
Voorbeeldplaatjes:
Achterkant netwerk contactdoos:
Vergroot detail als draadjes erin zitten.
Het monteren van de draadjes: