[Uitleg] Een stukje tekst over e-mail

 • 14 juli 2016
 • 0 reacties
 • 633 keer bekeken

Reputatie 8
Badge +2
1. E-mail versturen

Wat gebeurt er eigenlijk precies?

Je opent je favoriete e-mailprogramma, stelt een belangrijke e-mail op, klikt op ‘versturen’ en klaar! Klinkt bekend, niet? Maar wat gebeurt er eigenlijk precies?

Het programma op de computer waarvan de e-mail wordt verzonden, maakt verbinding met de e-mailserver. Dit wordt de ‘server voor uitgaande e-mail’ genoemd. Deze server controleert of je e-mail mág versturen. Als het e-mailprogramma juist is ingesteld, dan zal dit geen probleem opleveren. Het e-mailprogramma zal vervolgens alle benodigde informatie om een e-mail te versturen doorgeven aan de mailserver. Denk hierbij aan:

• Naar wie de e-mail gestuurd moeten worden
• Wat het onderwerp van de e-mail is
• Wat de inhoud van de e-mail is
• Eventuele bestanden die als bijlage zijn toegevoegd

Vervolgens wordt het verzoek om de e-mail te sturen opgenomen in de wachtrij. Er wordt gekeken naar de bestemming en gezocht naar de ontvangende e-mailserver.
Er wordt een verbinding gemaakt met deze server en doorgegeven bij wie de e-mail moet worden bezorgd.
De server controleert of het e-mailadres van de ontvanger bekend is. Als dat zo is, dan mag de e-mailserver de e-mail afleveren in de inbox, waar de ontvanger deze kan openen en lezen.

Bij het versturen van e-mail wordt het protocol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) gebruikt. SMTP gaat steeds uit van het initiatief van de verzender. Dit wordt soms ook wel 'pushing' of 'uploading' genoemd. Hiervoor is het gewenst dat de ontvanger op elk moment klaar staat. Aangezien niet alle computers permanent met het internet verbonden zijn, is SMTP alléén niet geschikt om een bericht bij de uiteindelijke bestemming af te leveren. Het bericht wordt daarom door onze servers bewaard totdat de ontvanger verbinding maakt met het internet en het bericht ophaalt. Dit ophalen gaat met een POP3 of IMAP, waarbij het initiatief van de ontvanger uitgaat. Dit heet dan ook 'pulling' of 'downloading'.

De verschillen per dienst (Telfort ADSL en Telfort Glasvezel)

Telfort ADSL:
Je kunt in principe uitsluitend mail versturen over onze SMTP-server als je ook gebruikt maakt van een Telfort verbinding. Dit zorgt ervoor dat er geen andere, niet gewenste, gebruikers e-mails kunnen versturen over ons netwerk (denk hierbij aan mailbommen, spam en 'phishing'). Ook heeft dit als voordeel dat we het verkeer kunnen monitoren en zodoende 'kwaadwillenden' gemakkelijker kunnen traceren.

E-mail versturen doe je via de server: 'smtp.telfort.nl' als je een ADSL-verbinding hebt. Deze mail wordt standaard naar buiten verzonden over poort 25.

Telfort Glasvezel:
In tegenstelling tot het mail versturen over een ADSL-verbinding, is eigenlijk het enige verschil met versturen over een Glasvezelverbinding dat de naam van de uitgaande mailserver anders is. Je dient hiervoor 'smtp.telfortglasvezel.nl' te gebruiken.

2. E-mail ophalen

Leg dát maar eens uit

E-mail ophalen kan op meerdere manieren. Hiervoor worden vaak twee protocollen gebruikt. Deze worden hieronder verder uitgelicht. Allereerst, wanneer je het e-mailprogramma opent om te kijken of er nieuwe e-mails zijn binnengekomen, zal er het volgende gebeuren.
 • Het e-mailprogramma maakt verbinding met de e-mailserver en laat weten dat er e-mail moet worden opgehaald.
 • De e-mailserver vraagt om de inloggegevens van jouw e-mailaccount welke het e-mailprogramma vervolgens doorgeeft.
 • De laatste e-mail wordt door het programma opgezocht op de computer. Zo wordt bepaald of er nieuwe e-mails zijn die van de e-mailserver moeten worden opgehaald.
 • De e-mailserver geeft als antwoord een lijst door met nummers van e-mails die kunnen worden opgehaald. Voor elke e-mail uit deze lijst vraagt het e-mailprogramma om de inhoud, wat dan weer wordt doorgegeven aan het programma.
 • Afhankelijk van het protocol (IMAP of POP3), krijgt de e-mailserver de opdracht dat de zojuist opgehaalde e-mails verwijderd moeten worden van de server of niet.
Het protocol IMAP

Als je IMAP gebruikt, blijft de e-mail die je bekijkt op de 'server' staan en synchroniseert jouw e-mailprogramma het account met de gegevens (e-mails) op de server. Een groot voordeel dat dit met zich meebrengt is dat je vanaf meerdere locaties (tegelijkertijd) de e-mail kunt ophalen en dat alle wijzigingen die je uitvoert, overal hetzelfde zullen zijn. Ook een voordeel van IMAP is dat de e-mails niet meer op jouw PC staan. Je bespaart hier in sommige gevallen schijfruimte mee (zeker in het geval van e-mails met grotere bijlages).

Het protocol POP3

POP3 is een manier om jouw e-mail op te halen in een e-mailprogramma zoals bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird. Met dit protocol heb je jouw postvak altijd op jouw eigen PC staan. Bij het ophalen worden alle binnenkomende e-mailberichten (in principe) van de server verwijderd. Alle e-mailprogramma's werken (goed) met POP3. Een bijkomend detail is dat POP3 zo gemaakt is dat je zonder constante internetverbinding (zoals een inbel verbinding bijvoorbeeld) jouw e-mail kunt ophalen en vervolgens de berichten kunt bekijken en bewerken zonder dat het nodig is om met het internet verbonden te blijven. POP3 is echter inmiddels een redelijk verouderd principe. Bij Telfort zien we graag dat iedereen overstapt op IMAP.

Welk protocol kies ik en waarom?

Welk protocol je wilt gebruiken is een keuze die je zelf mag maken. Denk bij het maken van jouw keuze aan de onderstaande handvatten:
 • Gebruik het liefst POP3 óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken is niet aan te raden want dit kan zorgen voor conflicten.
 • Gebruik IMAP alleen als je jouw e-mail op meer dan één PC wilt kunnen lezen.
 • Als je meerdere programma's wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.
 • Webmail werkt ook met IMAP. Gebruik je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP.
 • Bij sommige programma's kun je bij POP3 aangeven dat je de e-mail op de server wilt laten staan. Als je dit gebruikt, overweeg dan IMAP.
3. Alle instellingen op een rijtje

Alle mailinstellingen voor Outlook vind je hier
Alle mailinstellingen voor je tablet vind je in de toestelhulp
Alle mailinstellingen voor je mobiele telefoon vind je in de toestelhulp

4. Vragen? Vragen!

Mocht je een vraag hebben over e-mail, maak dan gerust een nieuw topic aan, je vraag wordt dan met plezier opgepakt en behandeld!

Op dit topic kun je niet reageren. Wil je iets toevoegen, start dan een nieuw topic.